Den kjente LykkeKatten, eller maneki-neko som den egentlig heter på Japansk har to opphavshistorier; den eldste går tilbake til Edo-perioden (1603–1868) og forteller om en katt ved Gōtoku-ji temple i Setagaya, Tokyo som lokket den lokale herskeren (daimyō) inn i en hule og dermed reddet menneske fra et lynnedslag. Katten fikk etter dette en egen helligdom ved tempelet og den dag i dag kan man beskue tusenvis av kattefigurer i mange ulike størrelser. Disse får man kjøpt i suvenirbutikken. Noen lar figuren de kjøpte bli igjen, mens andre tar de med hjem - felles for de alle er at katten er en hvit japansk bobtail og at den hilser med poten i været, for etter gammel japansk skikk så er det slik man ønsker noen velkommen inn.
Den andre, nyere og langt mer kjente opphavshistorien omhandler ei gammal fattig dame som bodde i Imado (bydel i Tokyo) som på midten av 1800-tallet var så dårlig stilt at hun ikke lenger hadde råd til å mate katten sin. Etter å ha forvist katten, skal hun ha drømt at katten sa til henne: "Hvis du lager en figur i mitt bilde, så skal jeg bringe deg lykke" Den gamle damen gjorde som katten sa; hun lagde et par keramikkfigurer og solgte de ved på markedsplassen foran det lokale tempelet og måtte stadig lage flere og sakte men sikkert kom hun seg ut av fattigdommen.
Et kjent tresnitt av kunstneren Utagawa Hiroshige fra 1852 viser salget av disse figurene, men selgeren er en annen enn den eldre damen som historien skal ha det til. Dette tresnittet er likevel det eldste bildematerialet av en slik LykkeKatt.
FOTOCRED: MUSEUM OF FINE ARTS BOSTON
Det finnes forøvrig LykkeKatter av tre som er bevart fra Endo-perioden (1603–1868)
Dette bildet er lånt fra Wikipedia og samlingen til Brooklyn Museum.
Du kan forhåndsbestille din LykkeKatt her:
Hvilken farve er din favoritt?
En annen artig sak om katten i Japan går tilbake til 1603, da det gikk ut befaling fra Keiseren om at alle katter skulle være fri - som et effektiv tiltak for å holde bestanden av rotter og mus nede. I sammenheng med all handelen som ble generert via Silkeveien, så ble også katten en slags talisman for handel og lykke. Dette er dypt plantet i den japanske folketroen med uttrykk slik som "neko wo koroseba nanadai tataru" som fritt oversatt betyr noe slik som "hvis du dreper en katt, så vil den gjemmsøke familien din i syv generasjoner". Les mer om Lykkekatten på National Geographic.com
Commentaires